Over ons

In 1920 op 29 mei is de eerste generatie Beermann (opa Joop Beermann) begonnen met het Beermann’s Modemagazijn op de huidige locatie aan de Deventerstraat 11 te Apeldoorn.

De winkel was ongeveer 10 meter diep (nu 33 meter diep) en de grond achter de zaak werd verhuurd aan de Koninklijke Posterijen waar de paarden en koetsen werden gestald. De twee bovenste etages werden verhuurd aan twee gezinnen.

Opa Beermann verkocht manufacturen, nouveaute’s, garens, biaisbanden, knopen, zijde stoffen, wol en lingerie en er was een atelier waar bruidsjaponnen werden gemaakt. De openingstijden waren van 08.00 uur tot 22.00 uur en daarnaast werd er bezorgd met de bakfiets.

De beurscrash van zwarte donderdag 24 oktober 1929 was het begin van een ongekende crisis. De mensen hielden letterlijk de handen op de knip en Opa Beermann heeft het huishoudgeld van Oma Beermann wel eens teruggevraagd om de rekeningen te kunnen betalen.

In de oorlogsjaren 1940- 1945 was het ook heel moeilijk om te overleven. Opa Beermann verkocht veel zeep van het merk Klok en dit werd het ruilmiddel om aan eten te komen. De boeren kregen zeep en opa Beermann kreeg levensmiddelen. In de kelder onder de winkel was een zender geplaatst en de antenne voor de zender was weggewerkt in de etalage van de zaak. Zo kon de ondergrondse communiceren met de Engelsen over de situatie rond Apeldoorn.

In 1955 heeft vader Pol Beermann samen met zijn vrouw Tiets de zaak overgenomen van zijn vader. Vader Beermann is toen langzaam begonnen om echte confectie te gaan verkopen. Samen met zijn vrouw Tiets heeft hij de winkel omgebouwd van een manufacturenzaak naar een damesmodezaak.

Vader Beermann was altijd innovatief. Zo was in 1959 al de eerste modeshow voor de aanstaande moeder in hotel Bloemink aan de Loolaan.

In 1961 begon vader Beermann met een postorderbedrijf BEMOA (BeermannModeApeldoorn). Met de bekende fotograaf HUF werden blouses en rokken en blazers gefotografeerd en werd er een folder gemaakt. De eerste klant was een bar in Zeeland die blouses bestelde.

Vader Beermann heeft meerder verbouwingen gedaan en zo werd het pand steeds vergroot naar de huidige grootte. Heel veel advertenties in de Apeldoorns courant maar ook al direct mailing naar klanten. Tevens werd de samenwerking gezocht met echte Apeldoornse bedrijven zoals Fabery de Jonge (nu van Hell juweliers), schoenenzaak van Essen, bloemist de eeuwige Lente. Deze bedrijven bestaan nog steeds!

In 1989 nam de derde generatie (zoon Joop Beermann) de zaak over van zijn ouders. De computer deed zijn intrede, de zaak werd ingrijpend verbouwd, het assortiment moderner en er werd veel meer op cijfers en sentiment ingekocht.

In 1999 opende Joop en zijn vrouw Caroline een tweede vestiging aan het Marktplein in Apeldoorn. Beekman Mode werd overgenomen. Dit zou de zaak moeten worden voor de dochter van de Beermann klant. Dit bleek in de praktijk veel lastiger te zijn dan gedacht. Na drie jaar namen Joop en Caroline een ervaring rijker afscheid van Beekman Mode.

 In 2009 werd Modehuis Beermann winnaar van de leukste winkel van Apeldoorn en ook in 2009 deed Joop mee aan het televisieprogramma ‘wie is de chef’. Ook in 2009 werd het modehuis ingrijpend verbouwd.

 In 2011 is Beermann als een van de eerste kleine zelfstandige damesmodezaken begonnen met een eigen webshop. Het werd een super succes. Er werd heel veel tijd en energie gestoken in het fotograferen van alle artikelen. Ook Facebook marketing was een wezenlijk onderdeel van de verkoopstrategie.

Eind 2019 besloten Joop en Caroline te gaan
stoppen met de winkel. Een vierde generatie had geen interesse om de zaak voort
te zetten en Joop en Caroline stonden voor weer een nieuwe investering
(interieur zaak en nieuwe webshop).

Nog even het pand verhuren en dan gaan genieten….. Maar dat lukte dus niet, het pand verhuren. Omdat leegstand geen optie was zijn Joop en Caroline een nieuw concept begonnen: OUTLET Beermann. OUTLET Beermann koopt bij gerenommeerde merken goederen in van een seizoen geleden of goederen die collega winkels niet hebben afgenomen. Deze goederen worden standaard met tussen de 20 en 80% korting verkocht.